Cikgu Kacamata


30
Widget Komen Terkini Blogger


Widget Komen Terkini merupakan widget yang memaparkan komen-komen terkini pada sidebar blog. Komen-komen terakhir yang dibuat secara tidak langsung akan terus dipaparkan ke dalam widget ini bersama-sama tajuk post. Ianya bukan saja menunjukkan komen yang dibuat oleh pemilik blog, malah sesiapa saja yang memberi komen pasti akan tersenarai termasuklah nama blog mereka. Ini secara tidak langsung akan menarik perhatian blogger-blogger lain yang melihat komen anda pada widget ini untuk melawat blog anda.



Ikuti langkah-langkah mudah untuk memasukkan widget ini ke sidebar blog anda:

1. Masuk ke akaun blogger anda -->>> "More options"

2. Pilih "Layout"


3. "Add a Gadget"


4. Scroll ke bawah sedikit dan klik "HTML/JavaScript"


5. "Copy" kod di bawah dan "paste" ke dalam kotak Content

<script style=text/javascript src="http://yourjavascript.com/2512011436/ck-komenterkini.js">
</script>
<script style=text/javascript>
var a_rc=5;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=100;</script>
<script src=http://URL-Blog-Anda/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments>
</script>
<span id=ck-wkt><a href=http://cikgukacamata.blogspot.com/2013/06/widget-komen-terkini-blogger.html target=_blank>Widget Komen Terkini</a></span>
<style type=text/css>
.rcw-comments a {text-transform: capitalize;}
.rcw-comments {border-bottom: 1px dotted; padding-top: 7px!important; padding-bottom: 7px!important;}
#ck-wkt {font-family: Arial,Tahoma;font-size:9px;font-style:italic;padding-top:7px;display:block;text-align:right;}
</style>

Nota:

6. Kemudian "Save" dan siap!







Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

30 comments:

  1. thanks for tuto,,nnti nk buat jugak lha widget nieyh :0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. CK sgt galakkan widget ni dipasang kat sidebar tu ;)

      Delete
  2. tutorial yang menarik.. terima kasih CK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ye Aiza. CK amat menghargainya ;)

      Delete
  3. ini pun salah satu caghe kite nak kesan balik pengunjung blog kite...daghi mane deme datang..... good info CK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CK setuju tu. Kira kita saling bantu-membantu utk naikkan rating blog selain dpt berkenalan dgn blogger-blogger lain. Thanks ya :)

      Delete
  4. ck saya punya blog dah berat sangat banyak sangat widget tq sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa, yeke...takpaaa. kebanyakkan kod-kod widget ni terlalu panjang. tu kdg2 yg buat blog kita berat. InsyaAllah mana2 tutor CK yg perlukan kod, CK akan cuba minimumkan dan compact :)

      Delete
  5. Tq for sharing. sy dh backlink ck punya blog di http://www.kauilhamku.com/blog/blog-sempoi. Harap CK blh link back blog sy ok. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...terima kasih kerana sudi add blog CK. Nice blog! CK pun dah add dlm "Senarai Backlink CK" kat sidebar tu. Cuma /blog-sempoi CK tak masukkan sebab blogspot tak dpt detect kalau ada update kat sana. CK cuma masukkan link ni jer: http://www.kauilhamku.com/blog. Takpe ye? Kalau ada ape2 perubahan roger je CK. Thanks :)

      Delete
  6. Replies
    1. Terima kasih kerana sudi gunakan widget ni ye ;)

      Delete
  7. terima kasih CK..tutor yg menarik..

    ReplyDelete
  8. macam-macam tutor CK ni ye.. terbaikkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ya...saja CK share2 mana yg patut :)

      Delete
    2. Thanks ya...saja seronok2 share mana yg patut ;)

      Delete
  9. Wow! Tuto ni duduk di 1st page 1st rankah cikgu... Chayyalah cikgu... Tahniah...
    Follow blog cikgu ya ^__^

    ReplyDelete
  10. Alamak... takde widget follow rupanya... huhu... best blog cikgu ni

    ReplyDelete
  11. Thank you for sharing .

    Saya nak sharekan kepada rakan-rakan yang memerlukan perkhidmatan laman web untuk bisness syarikat atau sendirian, boleh layari www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my untuk mendapatkan info :)

    ReplyDelete
  12. salam.....
    saya dah key in semua data seperti yang ditunjukkan,tetapi masih lagi x appear seperti yang ditunjukkan.minta bantuan ye.tq

    ReplyDelete