Cikgu Kacamata


40
Buat Border Pada Tajuk Sidebar Blogger


Langkah Membuat Border Pada Tajuk Sidebar ini adalah sama seperti langkah-langkah Membuat Border Pada Setiap Tajuk Post Entri yang CK post sebelum ini. Caranya juga agak mudah, cuma perlu berhati-hati ketika memasukkan kod ke dalam Template HTML. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda dinasihati supaya membuat backup template blog anda terlebih dahulu. Pada entri yang lepas juga, CK ada menerangkan cara bagaimana Membuat Border Pada Sidebar yang mungkin berguna pada blog anda.



Langkah-langkah penghasilannya:

1. Pilih "More options"

2. "Template"



3. Kemudian klik butang "Edit HTML"



4. "Copy" kod di bawah:
h2 {

Klik sekali mana-mana bahagian pada Template dalam kotak yang bertanda merah dan pada keyboard, tekan butang "Ctrl+F" (untuk terbitkan kotak Search)


5. Dalam kotak Search, "paste" kod di atas (No. 4) dan enter

6. Kemudian "copy" kod ini pula dan "paste" selepas/di bawah kod No. 4 tadi:

border:2px dashed #000000;
padding:5px;
border-radius:8px 8px 8px 8px;
background:#999999;

Nota:


7. Akhir sekali, klik butang "Save template" dan siap!






Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

40 comments:

  1. pernah buat dulu2, tapi dah buang sebab nampak macam tak sesuai pula dengan blog aiza.. hihi.. apa-apa pun, memang terbaik tutorial ni CK.. kalau aiza rasa nak buat nanti aiza cari tutorial CK ni aje la, senang nak faham.. p.s: shopping di blog CK seperti biasa.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih aiza. Ya, ikut pd blog juga. Ada sesetengahnya tak sesuai.
      Hehe, tocei ;)

      Delete
    2. aiza shopping seperti biasa.. :D

      Delete
  2. mama baru teringat, (lari tajuk)hihi, kan kotak komen kat blog mama tu, mama nak kembalikan dia ke kosong macamana ye CK? Nak masuk bulan 8 ni kena tukar dah.. boleh tolong mama tak?.. hihi,
    apa-apa nanti CK , jerit je kat cbox mama tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori, mesti mama lama tggu jwp drp CK. Adakah maksud mama nak gunakan kotak komen google+?. Takpun mama pergi blogger.com tgk dekat bahagian kiri, Setting -->> Posts and comments -->> Post Template...dekat Post Template ada tak apa2 kod kat situ? Kalau ada, mama try buang kod tu dan kemudian klik butang Save settings (tp mama save dulu kod tu)...ape2 roger CK ;)

      Delete
    2. bukan yang ini... hihi, tu kotak komen avatar berpusing tu. hihi. konon ni kan nak masuk bulan 8. jadi tukang komen tu nak jugak bertukar.. ni dia berjalan tanpa henti ni. mama nak 1 hb 8 nanti, dia kembali pada 0.

      hihi, ni kalau tak faham ni, kena whatsapp pulak ni.. hihi...

      Delete
    3. CK masih tak faham la mama, hehe (ayat nak wassups ngan mama tu :D)...
      Ooo...komen tu ker. Widget komen tu takleh nak set utk jumlah komen bulanan mama. Tu utk smua komen. Kalau utk jumlah komen bulanan ada widget dan kod lain. Very sori la mama. Nanti CK usahakan create kod widget lain utk jumlah pengomen bulanan terbanyak dgn mengekalkan avatar berpusing. Sori ye mama...

      Delete
  3. bab HTML ni bunda tak berani , takut hilang semua...bunda tak pandai dan tak berapa faham..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe bunda...kalau nak selamat bunda buat backup template dulu. Pastu bolehla edit-edit kod kat template atau kat kotak CSS tu :)

      Delete
  4. menarik..pnh juga cri tutorial ni..nntilah kalau ada msa boleh bt =) thanks sharing ck

    ReplyDelete
  5. menarik meh ilmunya.slam kenal dari indonesia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal...terima kasih ye sudi singgah :)

      Delete
  6. tolong bantu kawan kita nie jap.. thanks.. ;) http://mieadham86.blogspot.com/2013/08/mohon-pertolongan.html

    ReplyDelete
  7. mohon CK bantu rakan blogger kita yang ada permasalan berkaitan blog beliau.. ----> http://mieadham86.blogspot.com/2013/08/mohon-pertolongan.html

    p.s: aiza menabung ketiga2 tabung CK.. selamat hari raya CK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbnrnye CK dah lama tak dpt update blog...hanya dpt tgk melalui hp jer. CK akan cuba bantu membe kita tu mana yg termampu...
      Thanks aiza...Selamat Hari Raya :)

      Delete
    2. selamat hari raya CK.. alhamdulillah masalah dia dah selesai.. aiza isi 2 malam ni, lagi 1 dah tidur pula..

      Delete
  8. Selamat Hari Raya Aidilfitri CK. Alhamdulillah, blog saya dah pulih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...blogger pose gamaknye...hehe

      Delete
  9. Replies
    1. Selamat Hari Raya juga buat bunda dan keluarga. Moga sihat dan ceria :)

      Delete
  10. Assalamualaikum.

    Cikgu..bulan ogos ni takda tuto ke? hehehe.

    Salam aidilfitri cikgu..harap cikgu sihat ya.. lama diamnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikummussalam Lana...Alhamdulillah CK sihat. Selamat Hari Raya buat Lana dan keluarga. InsyaAllah CK akan keluarkan lagi tutor, cuma sekarang masa CK terlalu terhad. Opis blok semua website berkaitan media sosial termasuk blogger.com, jd CK tak dpt nak update pd waktu kerja. Kerja lak lps subuh dah kluar, lik kerja sampai rumah dah malam...baru nak on pc mata dah ngantuk (CK baru tukar tempat kerja, agak jauh). Time raya ni lak hujung mggu sibuk ngan umah terbuka...ish..ish..ish. Ada masa nanti CK akan post tutor lg ye :)

      Delete
  11. dah try yg ni..menjadi..tp mcm mane nak bg gadget tu centre dlm border..skrg semua rapat ke kanan..
    klu CK free, nk mintak tlg ajarkan..TQ :)

    ReplyDelete
  12. terbaik tutorial nie..lengkap dan senang faham

    ReplyDelete

  13. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  14. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  15. wah untuk menambah blog nampak cantik. terima kasih tips-nya

    ReplyDelete
  16. first time singgah sini, cari tutorial ini.terima kasih dan salam kenal dari CM..:)

    ReplyDelete
  17. Ahhh! Menjadi! Cantik sangat!!! Terima kasih cikgu! hahahaa~

    ReplyDelete
  18. isi artikelnya bagus,banyak manfaat yang bisa saya ambil dari isi blog ini,,saya ucapin terima kasi ya,,,jangan lupa mampir di blog saya

    ReplyDelete
  19. sis minta kebenaran untuk rujukan

    ReplyDelete
  20. Glad to have found your site. Keep up the good work! DB Product Review

    ReplyDelete