Cikgu Kacamata


14
Koleksi CK-Gewang Antik CK


Penat mengajaq, CK nak relaks sat nooo...:D
Saja nak share apa yang CK simpan dalam stor tu. CK ni bolehla dikatakan minat juga mancing. Dalam pada minat mancing tu, ada la CK buat sikit koleksi. Barang mancing yang ada sebagai koleksi CK kebanyakannya gewang a.k.a fishing lure. Gewang-gewang ni ada yang lahir 100 tahun yang lalu, tapi masih berada dalam keadaan baik di bawah jagaan CK.

CK akan mulakan dengan gewang-gewang di bawah ini dulu. Jika ada yang minat untuk melihat koleksi CK yang seterusnya, insyaAllah CK akan post lagi yang lain-lain.

  • Ni haa gewang purba jenama Heddon. Pakcik Heddon bagi nama dia Game Fisher. Dia ni lahir sekitar tahun 1920an. Masih dalam keadaan seperti baru dan kelihatan masih belum digunakan:



  • Ni pun satu lagi jenama Heddon. Dia ni diberi nama River-Runt Spook, model Go Deeper. Berusia lebih 70 tahun:



  • Masih lagi Heddon River-Runt Spook, tapi yang ni model Floating. Lahir sekitar tahun 1949:



CK break sini dulu. Jika ada sesiapa yang nak share dengan CK apa jua koleksi, silalah share diruangan komen di bawah.




Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

14 comments:

  1. Replies
    1. Kalau cabut mata kail dia tu, mmg sah org igt keychain...:D

      Delete
    2. Saya pun ingatkan keychain,huhu

      Delete
  2. huhuhu.. x berapa minat memancing... sy suka kumpul novel n komik :p hahahaha!! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau suka kumpul novel leh join ngan isteri CK. Isteri CK pun peminat novel :)

      Delete
  3. owh..nie gewang rupanya..hehe...boleh tahan juga, masih nmpk ok jer walaupun dah lama disimpan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah...nilah dia benda yg digunakan utk memperdayakan si ikan, hehe...

      Delete
  4. menariknya.. mesti cermat CK menyimpannya sebab nampak masih baru.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih MA. Ada sesetengahnya CK framekan dan gantung kat dinding. Saja hobi :D

      Delete
  5. waaah . tak pernah tahu pun gewang cantik2 macam ni . teringin nak belajar memancing jugak . huhuuu^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak lg yg cantik2...takpe kalau nak belajo mancing meh CK ajarkan. tp pengerasnya 3 ekor ayam kampung golek :D

      Delete
  6. Assalamualaikum CK.

    Ooo..benda ni dipanggil gewang rupanya.. habis, mata kail tu sama tak?

    Saya lagi tertarik pda kotaknya. Kotak pun masih elok lagi CK simpan.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikummussalam Lana...

      Gewang-gewang lama ni kalau masih berkeadaan baik ditambah siap dgn kotak asal dia mmg mempunyai nilai tinggi. CK sendiri suka kumpul gewang2 yg siap dgn kotak. Mata kail pulak ada byk jenis dan saiz. CK akui mata kail dulu amat keras dan tahan. Ada gewang yg CK simpan dah berusia 100thn tp masih elok :)

      Delete