Cikgu Kacamata


12
Buat Border Pada Main Blog Blogger


Pada tutorial-tutorial sebelum ini CK ada menunjukkan bagaimana cara-cara Membuat Border Pada Ruangan Post, Membuat Border Pada Sidebar Gadget dan cara Membuat Border Pada Post Body.
Tutorial kali ini CK hendak menunjukkan cara membuat border pada main blog.




Langkah-langkah membuatnya:

1. Pergi ke "More options"

2. "Template" kemudian pilih "Customise"



"Copy" kod di bawah:
.content-outer {
border:5px dotted #cccccc;
}

Jika hendak lengkungkan keempat-empat penjuru border:
.content-outer {
border:5px dotted #cccccc;
border-radius:15px;
}

Jika hendak lengkungkan beberapa penjuru border:
.content-outer {
border:5px dotted #cccccc;
border-top-right-radius:15px;
border-top-left-radius:0px;
border-bottom-right-radius:0px;
border-bottom-left-radius:15px;
}

Nota:

3. Pada "Blogger Template Designer", klik butang "Advanced"

4. Scroll bawah sikit dan pilih "Add CSS"

5. Pada bahagian "Add custom CSS", "Paste" kod tadi dalam kotak berwarna merah dan jangan lupa TEKAN ENTER

6. Kemudian "Apply to Blog"


Selesai!

*sekiranya anda ingin kembali mengubah kod-kod ini dalam kotak Add custom CSS dan anda dapati kod-kod tersebut telah tiada, jangan panik...anda cuma perlu paste sahaja kod-kod ini dalam kotak Add custom CSS seperti biasa




Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

12 comments:

  1. Salam.

    Cikgu! Thank you! hehehe, dalam proses mendalami ilmu buat template ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...sama-sama. CK pun byk lg nak kena belajo :)

      Delete
  2. wah nanti kalau saya rasa nak mekap blog...saya refer balik tutor ni he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aleasara...come back anytime ;)

      Delete
  3. saya suka edit2 nie..tapi sekali edit memang semua habis saya kasi sapu edit..huhu..mmg naya la blog..btw berguna juga tuto ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok edit2 ni. slalunya kalau kod yg payah, CK test dulu kat test blog tu. takut2 hancus smua, naya :D

      Delete
  4. CK xde shoutbox eh? laaa. jgn la tido kat belog saya. xde bantal. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada la intan payung...kat atas nu. dia nyorok sikit :D

      Delete
  5. yeay...dah jadi...terima kasih banyak-banyak...

    ReplyDelete