Cikgu Kacamata


5
Cara Upload Gambar dan Dapatkan Link


Sekarang kita akan mempelajari bagaimana cara hendak upload gambar serta dapatkan link bagi gambar tersebut.



Ikuti langkah-langkah di bawah:

--> Pada Blogger Dashboard pilih "More Option" kemudian "Pages"


--> "New page" diikuti "Blank page"


--> Klik icon "Insert image"


--> Klik butang "Choose files"


--> Pergi ke folder gambar yang hendak disertakan kemudian double click pada gambar tersebut


--> Pada popup Select a file, klik butang "Add selected"


--> Kemudian kita akan memperolehi kod HTML bagi gambar tersebut.
"Preview" untuk lihat gambar dan "Save"



Untuk Dapatkan "LINK" Gambar Tersebut:

--> "Link" untuk gambar itu adalah pada kod yang ada "highlight" warna biru dan bergaris merah.
Copy" saja pada kawasan tersebut dan kita telah memperolehi "Linknya"


Selamat Mencuba!

Ketahui bagaimana cara hendak "upload multiple" (banyak) gambar sekaligus. Ketahuinya di sini!




Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

5 comments:

  1. Terima kasih tutorialnya :)

    www.1sthappyfamily.com

    ReplyDelete
  2. puas dah bunda cuba buat tapi tak dapat pun kod warna biru bergaris merah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe, nanti CK sms bunda kod tu...hehe :D

      Delete
  3. http://www.kelabpaputm.com/

    dah letak kat blog.

    ReplyDelete