Cikgu Kacamata


25
Wujudkan Scrollbar Pada Blog Archive


Seperti yang kita sedia maklum, pada kebiasaannya scrollbar adalah bertujuan untuk memendekkan artikel-artikel atau post yang panjang bagi menjimatkan ruang-ruang pada blog. Ini termasuk widget Blog Archive pada sidebar yang disediakan oleh blogger.com sendiri.





Selepas memasukkan scrollbar


Ikuti bagaimana cara hendak mewujudkan scrollbar pada widget Blog Archive:

1. Pilih "More options"

2. "Template"



3. Klik butang "Edit HTML"



4. "Copy" kod di bawah:
<div id='ArchiveList'>

Klik sekali mana-mana bahagian pada Template dalam kotak yang bertanda merah dan pada keyboard, tekan butang "Ctrl+F" (untuk terbitkan kotak Search)


5. Dalam kotak Search, "paste" kod di atas (No. 4) dan enter

6. Kemudian "copy" kod ini pula dan "paste" sebelum/di atas kod No. 4 tadi:

<div style="overflow:auto;width:100%;height:270px;padding:0px">

Nota:



7. Seterusnya cari kod ini didalam kotak Search (seperti langkah No. 4 dan No. 5) kemudian enter SEKALI sahaja:
<b:include name='quickedit'/>

8. Masukkan </div> betul-betul selepas/di bawah kod No. 7 tadi



9. "Save template" dan Selesai!





Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

25 comments:

  1. scrollbar membuat blog nampak lebih kemas.. klik save22 untuk CK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya...nampak lebih kemas dan lebih teratur. Thanks Aiza...akan CK support setiap kali CK ke Dunia Kecil ;)

      Delete
  2. banyak tutorial dari CK yang mama ambik letak di blog mama.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amik je mama...tp jgn lupa, 1 tutorial=sekor ayam golek...hehe :D

      Delete
  3. yes.. menda ni la yang kita dok godek godek tak jumpa. nanti nak buat lah kat blog kita. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...akhirnya jumpa dlm umah CK ye :D

      Delete
  4. bunda pun nak try nanti...makasek CK..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaiku, salam perkenalan. Kali pertama singgah. Wah, entri yang bermanfaat. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikummussalam...mmg kena pada namanya :). Terima kasih kembali. Harap selalu sudi singgah rumah CK ini :D

      Delete
  6. sng nk fham..tp sy dh bt :) he3

    ReplyDelete
  7. CK CK . tasya guna tutorial nyyy :D

    ReplyDelete
  8. WOW just what I was looking for. Came here by searching for css3 background animation examples

    my blog - best background music for powerpoint presentations

    ReplyDelete
  9. Kemas sikit blog archive kalau guna scrollbar ni kan CK ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu aida...selain kemas ruang pun dpt dijimatkan :)

      Delete
  10. Terima kasih cikgu...saya gunakan cara ni..nampak kemas archive blog..

    http://cerciterpanas.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya...sama-sama. Mmg ia akan kelihatan lebih kemas :)

      Delete
  11. Terima kasih.. slamat hari raya.. =)

    http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama.....Selamat Hari Raya.....

      Delete
  12. KENAPA TAK JADI. DAH TRY BANYAK KALI.SEDIH :(

    ReplyDelete
  13. terima kasih ya..sgt membantu..dh jd dh

    ReplyDelete