Cikgu Kacamata


21
Buang Ruang (Gap) Antara Sidebar Widget


Ini merupakan satu lagi tutorial berhubung isu jarak (gap) yang terdapat antara widget-widget pada sidebar. Pada tutorial terdahulu, CK telah menerangkan cara-cara bagaimana Membuang Ruang (Gap) Antara Post Dan Post. Kaedah sama juga digunakan cuma yang membezakan hanyalah kodnya sahaja.



Ikuti cara-cara penyelesaiannya:

1. "More options"

2. Pilih "Template" kemudian klik "Customise"



3. "Copy" kod di bawah:
.widget{
margin-bottom:-20px;
}

Pada "Blogger Template Designer", klik butang "Advanced"


4. Scroll bawah sikit dan klik "Add CSS"

5. Pada bahagian "Add custom CSS", "Paste" kod yang anda "copy" tadi di dalam kotak berwarna merah dan kemudian jangan lupa TEKAN ENTER sekali
*anda boleh ubah nilai "margin-bottom" mengikut kesesuaian blog anda.

6. Akhir sekali, klik butang "Apply to Blog"



Siap!






Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

21 comments:

  1. nice sharing ck..nk tya..xde ke free dwnload utk adobe photoshop yang latest punya?? he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh...ramai dah yg tanya CK. Nak kena buat download link gak kalu camni :D. Ada kat CK yg latest skrg ni adobe master collection 6 (kira all in one produk adobe CS6). Saiz lbih 8gb.
      Atau SKA try usha kat sini -->>> http://juslyh.blogspot.com...

      Delete
    2. btlah, sbb ramai juga yg cari..trima kasih cikgu =) he3 nnti sy try..

      Delete
    3. InsyaAllah, CK akan cuba...

      Delete
  2. boleh aiza cuba nanti.. klik transition untuk CK..

    ReplyDelete
  3. saya dah tak mahu edit..hehe..serik dah.. makin banyak tutorial ya.. ^^ lepas ni rujuk sini ja la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa, nape dah takmau edit. Takpe kalu ada masalah edit2 ni, roger je CK, insyaAllah CK akan bantu ;)

      Delete
  4. senang skit kalau ada tutorial macam nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...mana boleh mudah, CK akan mudahkan lg cara2nya :)

      Delete
  5. Replies
    1. Terima kasih ya. A is such a nice blog! Done follow you back :)

      Delete
  6. salam selamat pagi...

    jaa datang dari blog mialiana ni...

    http://www.jaakechik.com/2013/07/giveaway-10k-followers-mialianacom.html

    done follow!!

    p/s : nice tutorial and gud sharing!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ya...CK pun dah follow blog Jaa ;)

      Delete
  7. selamat menyambut ramadhan almubarak CK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih bunda. Salam Ramadan 1434H bunda :)

      Delete
  8. byk tuto.
    da follow will be here again n again for ur tuto :)
    Salam Ramadan 1434H ckgu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ekin...done follow u back ;)

      Salam Ramadan :)

      Delete
  9. selamat berpuasa..
    nice sharing:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih...Selamat berpuasa anna ;)

      Delete
  10. best tutorial.mudah faham, tq CK (^__^)

    ReplyDelete