Cikgu Kacamata


22
Buat Rainbow Link Cursor Hover


Jom warna-warnikan link bila cursor dialihkan ke sebarang link pada blog kita. CK ada sediakan kod ringkas tapi padat bagi memudahkan kita menambah/membuang kod ini dan ianya kelihatan 'simple'.





Ikuti langkah-langkah di bawah:


1. Pilih "More options"

2. "Template"



3. Klik butang "Edit HTML"



4. "Copy" kod di bawah:
</head>

Klik sekali mana-mana bahagian pada Template dalam kotak yang bertanda merah dan pada keyboard, tekan butang "Ctrl+F" (untuk terbitkan kotak Search)


5. Dalam kotak Search, "paste" kod No. 4 tadi dan enter.

"Copy" pula kod ini:

<script src='http://yourjavascript.com/71325410016/ck-cursorrainbow.js' type='text/javascript'/>


6. "Paste" kod di atas hanya sebelum kod No. 4.


7. "Save template" dan selesai!


*Anda juga boleh hasilkan sparkle menarik dengan menggerakkan cursor. Ikuti cara-caranya di sini!






Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

22 comments:

  1. waaahh. best2. thank youu sharing.

    btw, singgah sambil follow sini ! :) #155
    http://ice-chirp-chirp.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Akak . sorry la . tak faham kat sini . Tak payah tick expand widget dah la ye ? *susah sikit nk paham bab edit edit ni . wuwuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe, mana2 kurang jelas insyaAllah CK akan cuba jelaskan. Skrg ni dah takde kotak utk tick expand widget tu. Dah ada cara lain utk expand widget, lihat sini. Utk cari kod </head> tu takyah expand widget. Find kod tu enter jer...

      Delete
  3. terima kasih ck sebab naikkan trafik blog saya

    ReplyDelete
  4. tuto yg menarik !! :D
    singgah pagi ^_^

    ReplyDelete
  5. rajinnya buat tutorial..tahniah!

    ReplyDelete
  6. thank tutorial nya cikgu...:)
    serius koding baru nie...memang myusahkan cik akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Cik Akak. Ya, CK akui mmg template baru ni susah sikit. Blogspot sbnrnya tak galakkan blogger ubah kod2 dia...tp, peduli hape ye, sape soh blogspot sediakan servis buat blog :D

      Delete