Cikgu Kacamata


19
Photoshop:Zoom Menggunakan Scroll Wheel


Ilmu Photoshop:

Zoom-In dan Zoom-Out dengan Scroll Wheel pada mouse



Ilmu Photoshop:
  • Zoom-In dan Zoom-Out dengan Scroll Wheel pada mouse;
    Jika mouse atau tetikus anda mempunyai scroll whell (bentuk roda yang berada ditengah-tengah antara butang right click dan butang left click), ini akan memudahkan anda membuat zoom-in dan zoom-out tanpa menggunakan kaedah Zoom-In dan Zoom-Out Pada Keyboard

Sebelum menggunakan Scroll Wheel:


Selepas set kepada Scroll Wheel:



Langkah-langkah membolehkan Scroll Wheel digunakan:

"Edit" -->>> "Preferences" -->>> "General"




Dalam kotak Option, tick / check pada kotak kecil Zoom With Scroll Wheel dan klik "Ok"



Nah! Sekarang anda boleh menggunakan Scroll Wheel sebagai agen untuk Zoom-In dan Zoom-Out pada projek Photoshop anda.







Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

19 comments:

  1. Thanks... nice sharing.

    i follow u

    ReplyDelete
  2. aiza kena belajar juga photoshop lepas ni kot..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Nmpk gayanye gitule bunda. Leh lik kg sesama nanti :D

      Delete
  4. wah..best ni. thank's for shring this :D

    ReplyDelete
  5. Senang kan kalau mouse ada scroll wheel. Mouse ni takde la pulak. Huhu~ tenkiu for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya Aida kena beli tikus baru lah tu...

      Delete
    2. Btul tu...byk faedah scroll wheel ni. Ia mempercepatkan pergerakan dlm membuat sesuatu pilihan. Faedahnya boleh diaplikasikan bukan pd photoshop je, malah pd aplikasi2 lain jg spt autocad, microsoft office dll. Selain pd aplikasi, ia amat berguna pd internet spt nak zoom page, gerakkan scrollbar dll. CK amat syorkan Aida menukarkan tikus yg ada scroll wheel bg memudahkan segala urusan...;)

      Delete
    3. Ok. Sekarang jugak saya tukar. Hehe~ Tenkiu mrpolie & CK.

      Delete
  6. Thanks for info... banyak jugak yg saya tak tahu erk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yr welcome. CK pun share mane yg tau je. Byk lg yg blum dijelajah :)

      Delete
  7. dlu mula2 je sy guna mouse..skrg bila guna lptop..lgsung xguna..sbb srbut je he3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CK lak kalau guna laptop suka kalau ada mouse. susah sikit nak gerakkan cursor guna touchpad laptop tu. pergerakan terbatas sikit...

      Delete