Cikgu Kacamata


6
Expand Widget Templates Dah Hilang?


Expand Widget Templates? Apakah itu pada Blogger?
Apabila kita hendak memasukkan kod-kod tertentu pada Template, kita diminta untuk "check" atau "tick" pada kotak kecil yang tertulis "Expand Widget Templates". Tetapi itu dulu. Sebelum itu, tahukah kita apakah tujuannya? Ya, tak lain tak bukan untuk mengembangkan kod-kod widget yang tersembunyi. Ia sama juga seperti memampatkan kod-kod widget yang terkandung dalam "Syntax Highlighter" agar kod-kod kelihatan kemas dan mampat.
Masalahnya sekarang, pada Template baru Blogger sudah tidak disediakan 'khidmat' tersebut. Ia menjadi masalah kepada Blogger-blogger untuk mengembangkan kod-kod widget blog kepunyaan mereka.
Jadi, bagaimanakah caranya untuk kita "Expand Widget Templates" pada Template Blogger yang baru ini? Ikuti langkah-langkahnya dibawah:


1. Klik butang "More options"

2. Pilih "Template"3. Klik butang "Edit HTML"4. Klik pada semua simbol dalam bulatan merahSekarang, kod-kod widget yang tersembunyi telahpun berkembang dan dapat dilihat sepenuhnya. Ia agak mengambil masa dan pastikan anda melakukannya dengan berhati-hati agar tidak menyentuh semua kod-kod itu.

Selesai!
Sila Share Post CK Ini Sekiranya Anda Suka
Dapatkan Widget Ini!

6 comments:

 1. this blog is very useful. thank you cikgu!:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Adam...terima kasih kembali. InsyaAllah ada lg tutorial lain yg CK nak ketengahkan :)

   Delete
 2. Makasih infonya kawan... bikin bingung juga karena sekarang ada perubahan template edit html...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu. sekarang memang rumit dengan template baru. kalau dulu, hanya 1 klik saja, tapi sekarang.....:/

   Delete