Cikgu Kacamata


6
Photoshop Font-1


Ikuti langkah-langkah bagaimana nak install font pada Adobe Photoshop di sini!

7
Bagaimana Install Font Pada Photoshop


Untuk install font pada Adobe Photoshop, CK hanya menunjukkan caranya bagi pengguna edisi Windows XP dan Windows 7 sahaja. CK hanya menggunakan dua edisi platform ini sahaja dan telah mencuba ke atas kedua-duanya. Oleh itu, bagi pengguna platform edisi yang lain CK banyak-banyak minta maaf :(. Sebenarnya selepas kita install font, secara tak langsung font ini juga akan dipasang pada Microsoft Office.

7
Tambah Gadget Atas Header


Tutorial hari ini CK nak tunjukkan bagaimana caranya untuk menambahkan Gadget atas Header pada sesebuah blog. Kaedah ini kebiasannya digunakan untuk meletakkan gadget pengiklanan a.k.a Ads (An advertisement) atau gadget-gadget lain seperti search box, follow button, menu bar dan sebagainya. Kaedah ini sama sekali tidak akan menjejaskan header yang sedia ada.

2
Buang Ruang (Gap) Antara Header Dan Post


Pada tutorial yang lalu, CK telah menerangkan cara bagaimana hendak membuang ruang atas blogger header. Pada tutorial kali ini, CK hendak menerangkan kepada anda bagaimana pula cara hendak membuang ruang diantara header dan post. Harap cara ini dapat memberi penyelesaian kepada masalah yang dialami selama ini.

5
Buang Ruang (Gap) Atas Blogger Header


Pernahkah perkara ini berlaku pada anda? Ruang ini seakan-akan berbentuk Navbar. Walaupun Navbar telah di"OFF", namun ia tetap meninggalkan ruang tersebut. Ini sedikit sebanyak mencacatkan pemandangan blog anda.

4
HEART OF LOPAK


Pagi tadi selepas bersarapan di sebuah warung, CK ternampaklah satu tompokan air lopak berbentuk hati (heart/love). Dengan penuh jakunnya, cepat-cepat CK keluarkan henpon lapuk dari poket dan shot beberapa kali untuk mengabadikannya sebagai kenangan...

2
Ubah Posisi "Read More" atau "Lihat Selanjutnya" Dari Kiri Ke Kanan


Sebelum ini kita mempelajari Cara Membuat "Read More" atau "Lihat Selanjutnya" Pada Blogger Posts. Pada tutorial kali ini, CK akan menunjukkan pula cara-cara menukar posisi "Read More" atau "Baca Selanjutnya" yang sedia ada dari kiri ke kedudukan kanan. Lihat contoh di bawah:

10
Cara Buat "Read More" atau "Lihat Selanjutnya" Pada Blogger Posts


Apabila kita membuka blog, pada muka hadapannya didapati setiap post yang dihantar sebelum ini terlalu panjang hingga memaksa kita scroll hingga ke bawah untuk mencari post-post yang terdahulu. Kadang-kadang tu kalau nak tunggu loading semua kandungan post mengambil masa yang lama. Ini amat membebankan.

7
Cara Adakan "Anda Mungkin Juga Meminati:" Bagi Setiap Post


Widget ini adalah bertujuan memaparkan post-post yang dihantar sebelum ini bagi memudahkan pembaca memilih post-post pilihan mereka dengan hanya klik pada thumbnail yang dkhususkan kepada tajuk post tersebut.

5
Madah Hari Ini!

CK nak bermadah...

1
Backup and Restore Template


Sebelum menukar atau menambah kod-kod pada Template, kita haruslah membuat "backup" terlebih dahulu. Ini bagi memastikan kod-kod pada Template sentiasa terpelihara dan tiada kerosakan berlaku pada blog-blog yang mungkin tanpa disedari kita terubah kod-kod tersebut.

1
Tak Boleh Find Atau Search Pada Template?


Sudah...tak dapat nak find/search kod pada Template pulak! Susahla macam ni. Macammana saya nak cari kod-kod yang diperlukan dalam Template ni? Kalau tekan Ctrl+F pun, kotak find hanya keluar di luar sahaja. Runsing dibuatnya...
Pernah mengalami situasi begini? Ini jawabnya:

0
Buang Navbar


Navbar ialah bar yang berkedudukan melintang di bahagian paling atas bagi setiap blog. Bagi blogger yang baru membuka blog, pasti merasai pengalaman yang agak dingin ini. Kehadirannya kadang-kadang tidak diingini oleh blogger kerana ia kelihatan sedikit mencacatkan blog.

4
Tambah Facebook Like Box Dalam Blog


Cara untuk masukkan Facebook Like Box hampir sama dengan cara masukkan Facebook Like Button ke dalam Blog anda.

4
Tambah Facebook Like Button Dalam Blog


Perlukan rakan-rakan atau sesiapa saja Like Facebook blog anda tanpa jengah ke website Facebook? Letakkan saja Butang Like ke dalam blog anda dan biarkan mereka klik butang tersebut.

0
Template Kosong???


Pernahkah anda mengalami situasi begini? Mesti anda panik bukan? Setelah tekan butang F5 atau Reload page pun kod-kod template itu masih tidak menjelma. Mana taknya, template blog kesayangan anda lenyap begitu saja...huhu

6
Expand Widget Templates Dah Hilang?


Expand Widget Templates? Apakah itu pada Blogger?